Inspirerend & gedegen

Sociaal ondernemerschap is niet liefdadigheid kunnen doen dankzij je winst. Sociaal Ondernemen heeft een radicaal andere insteek: samenwerken om dingen voor elkaar te krijgen in de wereld, het beste uit iedereen halen en venieuwing brengen.

Collectief Eigendom

In 2023 verbond ik me met de beweging van collectief eigendom. Zie hiervoor: webdocu Collectief Eigendom. Concreet verbond ik me met Wooncoöperatie Stroom, eerst als Stroomversneller, later als actief lid van de vereniging Wooncoöperatie Stroom en lid van de commissie Fondsenwerving.
Als woongemeenschap in spé bouwen we een appartementencomplex van 30 appartementen op Centrumeiland IJburg, op de peilers van Zorgzaam wonen, Multigenerationeel wonen, Duurzaam wonen, Betaalbaar wonen. Het mooie is dat we niet alleen een woongemeenschap bouwen voor onszelf, maar ook een nieuw concept in de wereld zetten, samen met andere wooncoöperaties aangesloten bij de Federatie van Wooncoöperaties Amsterdam. Bij wooncoöperaties is en blijft de vereniging eigenaar van het pand, en bewoners betalen huur aan hun eigen vereniging. Tegen de tijd dat er geld overblijft wordt dat in een fonds gestort voor nieuwe wooncoöperaties.
Zie voor inspirerende voorbeelden uit Duitsland en Oostenrijk: het prachtige boek Operatie Wooncooperatie, waar ook de geschiedenis van cooperaties en de teloorgang in de welzijnsstaat beschreven staat.
In 2026 zou ons huis er moeten staan! En zo ziet de lokatie er anno februari 2024 uit:
en de andere kant uit:.

Maatschappelijke opvang

Ik was tot mijn pensionering in 2022 werkzaam als manager Sociaal Ondernemerschap bij de maatschappelijke opvang. Wij begeleidden mensen om hun leven weer op de rit te krijgen nadat ze uit de maatschappij zijn gevallen. Het was mijn werk om het ondernemerschap van onze medewerkers en de organisatie zelf te ontwikkelen.

dnoDoen, Maatschappelijke Opvang heet de opvang. dnoDoen is een kleine organisatie (4 regio's en ruim 90 medewerkers) en ik werkte er sinds 2006. Zes jaar begon ik in de regio Noord-Kennemerland vanuit Alkmaar. Ik zorgde ervoor dat de crisisopvang de wijk inging: niet langer meer met allen in een pand, maar mensen in een crisis kregen direct een eigen kamer in de stad om aan hun eigen herstel te kunnen werken. Door te denken vanuit onze cliënten veranderden we ons aanbod, van opvanggericht naar begeleiding op maat met ondersteunende opvang.
Vanaf januari 2012 werkte ik na de fusie met de opvang in Den Helder als manager voor de vestiging Kop van Noord-Holland. Het ouderwetse sociaal pension puilde uit en deed niemand meer recht. We hebben er van de gemeente de opdracht gekregen om een opvang te maken, gericht op doorstroom. Met het project "Verder komen, méér doen!" hebben we samengewerkt met Goede Doelen fondsen én de ondernemersverenigingen van Den Helder om de uitbreiding en verbouwing voor elkaar te krijgen. Zo ontdekten we onszelf als een sociale ondernemer, ipv een not-for-profit organisatie.
En de laatste 5 jaar was ik manager Sociaal Ondernemerschap voor alle vestigingen van dnoDoen. Ik was ervoor om te zorgen dat we "de goede dingen doen", in overleg met de gemeente ons aanbod vernieuwen, zorgen voor de financiering en de verantwoording, aan aanbestedingen meedoen en veel overleg met collega-instellingen om samen te werken.

Studie en werk

Ik heb filosofische antropologie gestudeerd, en ben afgestudeerd op de kenleer en deugdenleer van Thomas van Aquino. Ik studeerde posthbo bedrijfskunde, volgde verschillende trainingen en cursussen zoals coaching en kwaliteitsauditing.
Ik werkte als studiesecretaris, bureaumanager, intern organistie-adviseur bij respectievelijk de Katholieke Raad voor Kerk en Samenleving, De Hoog ontwerp + onderzoek, en de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam. Ik was directeur van bezinningscentrum De Tiltenberg, manager bedrijfsbureau van de Bibliotheek Amstelveen en manager bij dnoDoen.
Als coach heb ik kunstenaars, ondernemers en managers gecoacht bij het realiseren van hun ambities.

Artikelen over management

Ik schreef over management onder andere in het septembernummer van Tijdschrift voor Begeleidingskunde 2 (3), 2013, het artikel De stiltekracht van een manager.
Verder schreef ik onder andere:
Vrouwen zwaaien er niet langer de scepter, nakaarten over de sluiting van De Tiltenberg, 2003
Back to Business, sleutels voor vreugde in leven en werken, voordrachten training op ZIN, klooster voor zingeving en werk, Vught, 2005
Compassie met stress, een proeve van tonglenmeditatie. Artikel gepubliceerd in Herademing, tijdschrift voor spiritualiteit en mystiek, themanummer Met ziel en zakelijkheid, 2006.
En verder natuurlijk alle overwegingen die ik in mijn functie als voorganger van De Duif in Amsterdam houdt, zie Overwegingen. en andere artikelen over Boeddhisme en levenbeschouwing in: artikelen .

terug naar: start
Dit is de site van Diana Vernooij